Resetips Mallorca

Mallorca är ett oerhört välbesöt resmål för Svenskar. 1955 gick första charterresan i Sverige till just denna region. Är det kanske det bekväma avståndet? Den vackra naturen med sina apelsinlundar, mandelodlingar, bergsområden som lockar till hisnande vackra vandringar, små byar med trånga gränder? De kritvita långgrunda stränderna på norra ön? Eller den aldrig sovande partystämningen i Magaluf och Palma Nova? Den vackra huvudstaden Palma de Mallorca som under 1324-44 var en av de rikaste städerna i Medelhavet. Golfbanorna?  Klimatet? Eller den goda maten? Svaret är nog att här finns något för alla. Oavsett om du vill partaja och ha barer och nattklubbar inom räckhåll och vara del av ett pulserande nöjesliv eller om du vill åka hit med barnen och ta med dig farmor bara ha det lugnt och skönt. Du kan leva storstadsliv eller bo i en liten pittoresk by. Du kan packa ryggsäcken och utforska ön med bil, cykel eller på vandring eller bara gå mellan solstolen, havet och restaurangen. Vill du bara äta mallorkinska och spanska specialiteter kan du få ditt lystmäte men vill du enbart äta köttbullar och lingon finns den möjligheten också. Spelar du golf vet vi med säkerhet var du tillbringar din tid. Oavsett vad du vill göra så finns det här på Mallis!

Det kan ju också vara vanans makt som gör att vi är så trogna vårt Mallorca. Hit gick den allts första charterresan från Sverige den 23 april 1955. Sällskapet bestod av 26 personer som betalade 1095 kr vardera vilket i dagens värde motsvarar drygt 12 000. Planet mellanlandade både i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille och i den sista staden fick man till och med övernatta eftersom planet inte hade tillstånd för nattflygning. Idag tar resan från Arlanda till Palma 3 timmar och 40 minuter. Åker du hemifrån på morgonen sitter du vid havet och äter din lunch. Mallorca tillhör Spanien och är den största av de Baleariska öarna (de andra öarna i gruppen är Menorca, Ibiza, Formentera och Cabrera). Arean är 3 649 m² vilket motsvarar Gotland ungefär och de bofasta invånarna är knappt 900 000 där ungefär 400 000 bor i huvudstaden Palma med omnejd. Turismen är den oavgjort största näringen på Mallorca och man tar årligen emot ca 15 miljoner besökare. Det är fler än vi svenskar som älskar Mallis med andra ord. Under historiens gång har Mallorca varit eftertraktat av många: kartager, romare, bysantiner, vandaler, morer, araber, katalaner – alla har de kontrollerat ön. År 1276 blir Mallorca ett självständigt kungadöme.

Uppleva Mallorca som turist

Palma de Mallorca är öns huvudstad och det är här du landar med flyget. Det här är en storstad – om än i litet format – med en storlek som motsvarar Göteborg ungefär. Här hittar du shopping och kultur, museer och restauranger och många sevärdheter som vittnar om stadens spännande historia, men inga stränder. Hit åker man för att leva mysigt stadsliv. Vill man kombinera semestern med både närhet till stadslivet i Palma och sol och bad är det Ca’n Pastilla man skall välja. Orten ligger bara 10 minuters resa från Palma och bjuder på barnvänliga stränder, många restauranger och även nöjesliv. Att från Palma åka med tåget till Soller på den gamla järnvägen som byggdes för att frakta apelsiner är att rekommendera om man verkligen vill uppleva Mallorca från sin charmigaste sida.

Magaluf och Palma Nova

Magaluf och Palma Nova som också ligger i närheten av Palma är de första riktiga charterorterna som idag mer eller mindre har vuxit ihop till en och är de stora nöjesmetropolerna på Mallorca. Här har du ett stort pulserande utbud av restauranger, nattklubbar, diskotek, barer mm. Inget för den som bara längtar efter lugn och ro och avskildhet med andra ord. Den största andelen besökare här är engelsmän och skandinaver. Vill man ha det lugnare kan man välja barnfamiljernas favorit nummer ett: Alcudia. På norra delen av ön, 6 mil och en timmes bussresa från Palma ligger Alcudiabukten med en nära 1,5 mil långgrund underbar sandstrand. I ena änden av bukten finns staden Alcudia där man bevarat den gamla charmen, här är det också marknad varje tisdag och söndag. Längs den vackra stranden ligger sedan hotellen på rad och vill man ha en bekväm semester där man kan kliva rakt ut på stranden från hotellet och samtidigt ha tillgång till många restauranger och ett utbud av nattliv och diskotek utan att det är alltförmycket hålligång om nätterna är det till Alcudia man skall åka.

Puerto Pollensa

Något lugnare är det i grannbyn Puerto Pollensa. Här har man bevarat det spanska i högre grad och hotellkomplexen smälter in i den övriga bebyggelsen på ett annat sätt än i Alcudia. Stranden är inte lika stor som Alcudia men mycket välskött. Här finns också många fina vandringsleder i vacker natur. Fem kilometer inåt landet ligger en av Mallorcas bäst bevarade städer, Pollensa, som har anor från romartiden. Ett besök här är ett måste! Också lugnt men med guldkant, så som namnet ”Guldviken” antyder  är det i Cala d’Or. Här finns många butiker på eleganta gågator, restauranger och barer och nöjeslivet är koncentrerat till marinan där många lyxbåtar lägger till under sommaren.

Valdemossa

Valdemossa är en liten by i bergen som är känd eftersom kompositören Fredéric Chopin bodde här i ett kloster en vinter i slutet av 1800-talet tillsammans med författarinnan George Sand för att kurera sig från sin tbc. Boken ”En vinter på Mallorca” som är skriven av George Sand handlade om just deras tid på ön. Här finns klostret och Chopinmusset som drar en stor mängd besökare, där finns hans kvarlämnade piano bland annat. Språket på Mallorca är spanska och katalanska, men med en egen dialekt så man brukar kalla språket mallorkinska. Känner du att din mallorkinska är lite knackig finns ingen anledning till oro, i princip alla pratar engelska och du kan nästan räkna med att de även pratar svenska på turistorterna.