Resetips Nassau

Nassaus hamn lockade till sig många nybyggare förr i tiden, de flesta pirater. England låg konstant i krig under 1600-talet och flottan hade händerna fulla, så man gav kaparbrev till sjökaptener vilket innebar att de gavs tillåtelse att attackera och plundra fiendeskepp.  Så under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet Nassau det det viktigaste tillhållet och mötesplatsen för pirater. Här fanns flera ökända namn som Anne Bonney och kaparen Henry Morgan och Edward Teach, mera känd som Kapten Svartskägg som utsåg sig själv till domare på ön. Rykten säger att det fortfarande finns många skatter nedgrävda på öarna. Men kaparverksamheten eskalerade och blev till slut närmast ohanterlig.

År 1718 anlände Woodes Rogers, som var den första kungliga guvernören på Bahamas med tre beväpnade krigsskepp och mottot:” Expulsis Piratis – Resituta Commercia”  bort med piraterna – återställ handeln. Han rensade upp bland de kriminella, utvisade piraterna och återinförde lag och ordning på ön så att handeln åter kunde blomsta. Bahamas var sedan en engelsk koloni som blev helt självständiga 1973. Man talar än idag en engelska som har mer engelsk accent än amerikansk, trots närheten till det amerikanska fastlandet. När Kung Edward VIII abdikerade för att gifta sig med amerikanskan Wallis Simpson bosatte de sig i Nassau som genom detta fick en känsla av guldkant av glamour vilket gjorde att antalet besökare ständigt ökade, både berömdheter, kungligheter och vanliga människor drogs hit för att njuta av det behagliga klimatet och den vänliga, lugna stämningen bland människorna som ön är känd för. Och det är än idag stor chans att du ser en och annan berömdhet flanera längs stranden på Paradis Island.

Båttur och fiske

Vill du ge dig ut på det turkosa havet finns många möjligheter, du kan vara ute en halv-eller heldag på en båttur, alltifrån en jakt till en katamaran, eller susa fram på en powerboat som kan gå uppåt  70 km/h. Eller känn dig som Hemingway för en dag! Åk ut i det karibiska havet och fiska! Bahamas är känt för att vara ett av de bästa fiskeställena i världen.

Delfiner

På Paradise Island – den lilla ön som ligger vid Nassaus hamn ligger Dolphin Cay, ett center där man rehabiliterar räddade vattenlevande djur, ett nära 6 hektar stort område med otroliga miljöer. Här kan du få umgås med delfiner, allt ifrån att bara titta på dem till att simma med dem. Det finns möjlighet att både få träffa delfiner på grunt vatten eller få göra djupvattensdyk där du simmar med hjälp av en handhållen skoter och delfiner som sällskap.

Har du drömt om att få träna delfiner har du chansen att vara tränare för den dag! En heldag där du tillsammans med en tränare och expert på vattenlevande däggdjur utfodrar, tränar och sköter om djuren. Ett speciellt program för barn finns också. Förutom delfiner kan du också träffa sjölejon, mata stingrockor och dyka i Atlantis undervattensvärld.

Shopping

I Nassau har du störa möjligheter att shoppa, vad du än är sugen på! Här hittar du fashionabla modebutiker med senaste nytt. Pittoreska smågator med butiker med hantverk, lyxiga presentbutiker och allsköns souvenirbutiker. Shoppingen är tax-free på Bahamas. Något av ett signum för Bahamas är hantverk gjort av halmstrå, hattar, väskor, dockor, mattor. Du hittar också smycken gjorda av snäckskal och mycket hantverk i trä. Det bästa stället för att uppleva det här genuint Bahamianska är på stråmarknaden, Straw Market. Här kan du botanisera bland hantverk, slå dig i slang med hantverkarna och göra riktiga fynd om du kan konsten att pruta.

Nattliv och nöjen

Nassau bjuder på mycket värme även när solen gått ner. Här finns nattklubbar med dans och de senaste inom cocktails eller små barer med livemusik och lokala ölsorter. Två av Karibiens största casinon ligger också i Nassau. Det finns gott om restauranger för alla smaker.

Vinprovning

Graycliff Wine Cellar är en vinkännares dröm. Här finns 250 000 vinflaskor från 400 olika vinodlare och är en världens största privata vinsamling, här hittar du t.ex. en av de dyraste flaskorna i världen – en 1727 Rudesheimer Apostelwein som kostar lite drygt 1,5 miljon. Känns den lite för dyr kan du välja olika varianter av vinprovning istället.

Flamingos

På 1950-talet var flamingon nära utrotning på Bahamas. För att rädda populationen så flyttade man flamingos till Ardastra Gardens & Zoo. Dessa blev mycket sociala och tycker om att vara bland människor och tre gånger om dagen anordnas en flamingoparad där fåglarna marscherar tillsammans. Stället härbergerar förstås en mängd andra djur också.

Övrigt att veta

Valutan är Bahamian dollar som motsvarar US dollar i värde. Vattnet i kranarna går att dricka men vatten på flaska finns att köpa överallt. Elnätet har samma spänning som i USA 110-120 volt och vi måste alltså använda adapters till våra elartiklar.