Paris

Resetips Paris

Det finns många som drömmer om att ta sig till Paris för att uppleva kultur och musik. Här kan du få bra tips för hur man åker i stan samt vad man kan vara med om i staden där mat, konst och vackra hus kantar denna välkända stad i Europa.

Tunnelbana i Paris – Metro

Ett av Europas största tunnelbanenät finns i Paris. Den har 303 st tunnelbanestationer uppdelade på 16 olika linjer. Tunnelbanan är igång från kl 05.30-01:00 på vardagar och på fredags- och lördagsnatt samt natt mot helgdag fram till kl 02:00. Tunnelbanan är välplanerad och därför ganska lätt att hitta där. Ha lite tålamod i början och du får nog räkna med att det inte alltid blir rätt på en gång. Vi rekommenderar kartan Grand Plan de Paris eftersom den också visar tunnelbanan, RER och bussar nätet. Det finns även mindre kartor som Petit Plan de Paris och Paris Plan de Poche. Du kan hitta gratis kartor av tunnelbanan på de flesta av stationerna.
RER (Réseau Express Régional). Biljetter kan köpas som även inkluderar åkande på stadens bussar och linbanan.

Buss i Paris

Bussarna går från runt 07.00 på morgonen till ungefär 20.00 på kvällen. Det finns dock bussar som går fram till halv 01.30 på natten. Notera att på helgerna så går vissa busslinjer inte. Man kan köpa bussbiljett direkt på bussen eller förköpa biljett. Bussnätet är väl utvecklat och du tar dig till de flesta ställen i staden. Skaffa gärna en karta över bussnätet så du får en bra överblick. En vanlig biljett räcker i 90 minuter med valfria på- och avstigningar. Man kan även köpa ett 24 timmars-kort. Du kan köpa kortet dagen innan du vill börja använda det eftersom du själv fyller i från när kortet ska gälla.

Ska du vara en längre tid i Paris kan du köpa ett carte orange som är ett vecko- eller månadskort. Det krävs ett fotografi behövs för att köpa ett sådant. Du kan också köpa ett travelpass, Paris Visite, det kan gälla mellan 1 till 5 dagar. Vill du kombinera din resa med sightseeing så kan du köpa biljetten open tours vilket är en guidad busstur. Du kan då gå av och på när du själv. Du kan även ta bussen till de olika flygplatserna.

Hyrbil i Paris

Att köra bil i de centrala delarna i Paris kan för en turist upplevas som ganska komplicerat, det är många trafikstockningar och det är lätt att fastna i trånga gränder. Då är många gånger att åka kommunalt eller taxi att föredra. Befinner man sig utanför Paris innerstad så är bil ett mycket bra färdmedel. Paris är en av de mest populära destinationerna för biluthyrning så det rekommenderas att man hyr redan hemifrån.

Taxi i Paris

Det bästa sättet att få en Taxi i Paris är att ställa sig vid en Taxiskylt och vänta. D kan det svårt att vinka in en taxi på gatan även om det faktiskt gå.
Det kan vara svårt att få en taxi runt lunch och på kvällen.
Taxi chaufförerna gillar för det mesta inte att man sätter sig i framsätet så därför är de inte pigga på att ta upp fler än tre personer i taxin. Är man fler än fyra så kan det kosta extra, likaså kan en del bolag ta en extra avgift för bagage.

Flygplatser i Paris

Paris har tre stora flygplatser:
Roissy Charles de Gaulle (CDG) som ligger 26 kilometer från centrum.
Orly som ligger 15 kilometer från centrum.
Paris Beauvais, där främst lågprisflyg flyger till. Från terminalerna på Charles de Gaulle avgår bussarna ca var 15:e minut och resan tar 45-60 minuter. Efter midnatt går det nattbussar som åker till Place du Châtelet, 90 rue de Rivoli en gång i halvtimmen. Det snabbaste och billigaste res sättet är att ta med tunnelbanan RER B till Gare du Nord som avgår var 10-15:e minut. Från Gare du Nord kan du byta till Paris Metro. resan tar ca 30 minuter. Air France bussarna går till Porte Maillot och Etoile var 15:e minut. Taxi finns vid terminalen. En taxi från flygplatsen till centrum tar ca 30-40 minuter.

Museum i Paris

 • Louvren – Museum över antikviteter och klassisk och nyare konst.
 • Musee Rodin – Du tar dig dit med Metron till stationen Varenne. Museet är öppet tisdag-söndag 10.00-17.45
 • Pompidou – ett franskt nationalmuseum för samtida konst.
 • Musée d’Orsay – På den västra stranden om floden Seine.
 • Palais de Chaillot – Här ryms tre spännande museer.
 • Hôtel des Invalides – En intressant samling byggnader som innehar både militärmuseum, monument, sjukhus och ålderdomshem. Kyrkan Église du Dôme utmärker sig dock med sin vackra guldprydda kupol. Under kyrkan finns Napoleon Bonapartes sarkofag.
 • Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris – 11 avenue du Président Wilson
 • Cluny Museum – National Medieval Museum – Hôtel de Cluny 6, place Paul Painlevé
 • The Carnavalet Museum – Hôtel Carnavalet 23, rue de Sévigné
 • Musée Jacquemart-André – 158 bvd Haussmann

Shopping i Paris

 • Avenue Montaigne, 8:e arr.
Här finns berömda modehus med dyra priser och lyx i överflöd. Versace, Dior, Chanel, Gucci, Yves Saint Laurent mm
 • Le Marais, 3:e arr.
Varierande shopping. Vintage och små mysiga och charmiga butiker. Kvarteret har udda spännande prylar och kläder från nya innovativa designers.
 • Opéra, 9:e arr.
Här finns något för alla. Här finns det berömda köpcentret Lafayette med exklusiva märken och härliga champagnebarer. Det finns även streetwearbutiker Zara och H&M. Tröttnar man på att shoppa så finns här också ett fantastiskt utbud av restauranger.
 • Place de la Bastille, 3:e arr.
I detta området finns det mycket vintagebutiker och butiker för dig som är lite mer för Rock’n’Roll. Här finns också många restauranger och caféer och Le quai de la seine vilket är en fantastiskt vacker plats på sommaren.
 • Beaugrenelle, 15:e arr.
Här finns det sprillans nya modemeckat Beaugrenelle. I den imponerande byggnaden hittar du på sex våningarna i princip allt du kan önska dig. Panoramabaren högst upp erbjuder dessutom en fantastisk utsikt över staden.
 • Le bon marché, 7:e arr.
Det äldsta varuhuset i Paris är idag en imponerande byggnad med lyxmärken från hela världen.
 • Etienne Marcel, 2:a arr.
Här finns utsökta och lite unika butiker butiker. Passa även på att besöka secondhandbutiken Killiwatch om du kan tänka dig högklassig vintage.
 • Rue de Rivoli, 1:a arr.
En shoppinggata där du hittar allt det senaste från de allra trendigaste märkena.

Vädret som omger Paris

Paris har ett s.k maritimt klimat vilket betyder att man inte har så stora förändringar i vädret under de olika årstiderna. Vädret i Paris går sällan till ytterligheter varken när det gäller sommar eller vinter. Årstidernas växlingar är milda och behagliga. Somrarna är varma och fuktiga och vintrarna är blåsiga och det kan bli väldigt kallt. Under höst och vår så är klimatet för det mesta milt. Bästa tiden att besöka Paris är under vår/försommar eller hösten då det kan vara ganska varmt under högsäsong.