Amsterdam, Restaurang

Äta i Amsterdam

Att äta gott i Amsterdam är ingen konst. Det finns ett utbud av allehanda kulturer så att det nästan blir svårt att välja. Five flies, D’Vijff Vlieghen, kallar sig ett kulinariskt museum som ligger centralt och är väl värt ett besök.
Mycket av utbudet hos restaurangerna präglas av indo-asiatisk matkultur och det är spännande att pröva sig fram. Till Envy på Prinsengracht importeras varje dag delikatesser från Italien. I Amsterdams hamnområde ligger Nevy, en nyfångad och fortfarande sprattlande fiskkrog med superflott inredning i marmor och svart, Westerdoksdijk 40. På en undanskymd sidogata till Damtorget ligger Harkema, denna plånboksvänliga pärla som till skillnad från många av Amsterdams restauranger har ett kök som håller öppet till 23.00.

Den ombyggda tobaksfabriken är en modern nytolkning av det franska brasseriet och är med sin sköna atmosfär och flotta design en samlingsplats för chica Amsterdambor. Harkema brukar kunna ta emot gäster utan bordsreservation. Det indonesiska köket är ett naturligt inslag i Amsterdams restaurangflora eftersom Indonesien tidigare varit holländsk koloni och det bor cirka fyrtio tusen indonesier i Nederländerna. Tempo Doeloe är en av de restauranger som gör maten rättvisa. Beställ gärna rijsttafel (den exotiska motsvarigheten till vårt smörgåsbord) och låt dig guidas i olika grader av kryddstark mat. Se till att boka bord i förväg. Adress: Utrechtsestraat 75.

Amsterdams klimat

Amsterdam har ett måttligt tempererat klimat, som påverkas starkt av närheten till Atlanten. Vintrarna är milda och medeltemperaturen håller sig ovanför fryspunkten. Frost kan förekomma under perioder av östliga och nordöstliga vindar som kommer från kontinenten. Somrarna är varma men sällan heta. Nederbörd i form av duggregn är vanligt. I medeltal regnar det 760 mm årligen. Molniga dagar är vanligt, särskilt under vinterhalvåret.